Despre YUJO Mangazine
Ce ne-a motivat sa incercam?
Dorinta de a avea o publicatie de manga perodica o avem de multi ani si cred ca nu gresesc cand spun ca sunt multi cei cu care o impartasim, fie ei ilustratori, scenaristi sau cititori.
Dupa cum stim, comunitatea de fani BD din Romania nu este foarte mare iar jumatate din ea, cred eu, este orientata spre manga, manhwa si webtoons. Din cauza aceasta nici nu cred ca o sa putem vedea benzi desenate la toate chioscurile de ziare prea curand; e destul de riscant pentru edituri sa se angajeze in a tipari, distribui si promova acest gen de literatura. Majoritatea manga-urilorromanesti au fost publicate in regim de self publishing si vandute la conventii sau pe mangashop.ro .
Chiar daca suna un pic deprimant, cred ca in viitor lucrurile se vor schimba spre bine, asta daca nu renuntam si punem umarul cum putem sa cladim ceva - pana la urma tot pentru noi facem nu? Ca scriem, desenam cumparam sau imprumutam o revista sau pur si simplu sustinem artistii care ne plac, online, ca sa ii ajutam sa se faca vazuti, orice fel de implicare e binevenit.
Din fericire nu suntem singurii care s-au straduit in directia asta - si , sper, nu vom fi nici singurii , nici ultimii - iar aici ma refer la Manga Zen Rush, Shonen Rush si Project Sakura cu oamenii minuntati din spatele lor. Pe unii dintre ei am avut placerea sa ii cunosc si stiu cat de mult au muncit in proiectele respective si cat de mult s-au implicat atat ca timp daruit cat si financiar. Cred ca datorita lor multi dintre cei care facem manga acum, am prins curaj sa postam online sau sa publicam. De aceea, personal, consider, ca e de datoria mea sa ofer, la randul meu, din timpul si resursele mele ca sa ajutam o alta generatie de artisti manga sa creasca. Asa ca anul trecut in august 2017, m-am hotarat brusc sa las grija ca poate nu o sa mearga si m-am hotarat sa public revista incepand chiar cu luna urmatoare, pe principiul "daca nu incerci, nu ai de unde sa stii".
Primul numar si ce s-a intamplat pe parcurs
Am vorbit cu Alexandra Oancea aka Smiling Fox si a fost si ea de acord sa participe cu o serie manga. Eu aveam deja cateva capitole din manga-ul meu, Dusk X Dawn, pe care le retusasem si erau aproape gata (bine, daca ma uit in urma, inca as mai retusa la ele cate ceva) si din vorba in vorba am luat luat legatura si cu A-Li care isi dorea si ea sa publice (autoarea manga-ului "An Unexpected Gift).
Numele ales pentru revista a fost...cautat indelung. Am avut mai multe idei, insa majoritatea termenilor japonezi erau asociati intr-un fel sau altul cu branduri sau restaurante.. Asa ca am deschis un dictionar roman-japonez si am gasit "yujo" care inseamna "prietenie/camaraderie"
Mai bine de atat nici ca se putea: YUJO Mangazine
Sincer, nici una dintre noi nu avea habar de ce si cum o sa facem dar ne-am prins pe parcurs: am citit tutoriale, am cautat o tipografie care sa accepte un tiraj mic, am corectat si am rascorectat si intr-un final am reusit sa printam primul numar cu trei serii manga si un interviu cu Simona Deacu (aka Mochii Queen).
Prima editie a avut un tiraj foarte mic: 25 de exemplare pe care le-am resuplimentat pe parcurs, atunci cand am avut comenzi si care au avut cateva mici corecturi. Spre exemplu, prima editite are paginile alb negru cu o tenta de sepia pentru ca le-am exportat in CMYK dar la print shop am optat pentru coperta color si interior monocrom ca sa mai reducem din pret. Tot pe motivul acesta, am redus formatul de la A4 la B5 si am optat pentru un gramaj mai mic al foilor. Primul exemplar arata foarte glossy...un pic prea glossy pentru o revista manga.
Pe parcurs ni s-au alaturat si Alexandru Lacatus (english proofreading), Solomon Odette (anatomie si perspectiva) si Marius Petre (content & storyline) ca editori iar Alexandra Oancea se ocupa si de revizuire finala. Cu toate acestea se mai intampla sa ne scape cate ceva ( si cand spun "ne" ma refer de fapt la mine) si sa mai avem cate o litera in plus sau in minus, o linie iesita din cadru sau o pagina numerotata gresit. In mare pentru ca lucram la revista dupa o zi incarcata si oricat ne planificam in avans task-urile, apar tot felul de situatii neprevazute si ajungem sa ne aglomeram programul inainte de deadline. Pentru asta ne cerem scuze si va asiguram ca ne straduim sa invatam din greselile noastre (o sa scriem despre asta cat de curand, pe blog).
Au urmat numerele 2 ( in care ni s-a alaturat si Iulian Nica cu capitolul pilot "Pain") 3 si 4 - pe care ni l-am dorit sa il facem full color ca un mic bonus de Craciun si interviuri cu Alina Popovici si Miruna Lavinia in rubrica Mangaka Spotlight.
Ce urmeaza in 2018
La sfarsitul anului, dupa ce am facut un mic bilant, am hotarat sa ne concentram, in 2018, pe distributie ( am avut cateva probleme cu firmele de curierat la livrare) si promovare, dar si pe extinderea continutului. In mare, vedem revista ca un fel de porta-voce a comunitatii manga din Romania, la care oricine poate contribui cu articole, in functie de timp. Nu dorim sa stabilim o anumita directie prin abordarea doar a unor anumite subiecte sau stiluri. Partea frumoasa a comunitatii este tocmai diversitatea. Bine, atata timp cat respecta targetul nostru de varsta de 12+ si nu contine mesaje politice.
De aceea, suntem foarte entuziasmati pentru numarul 5, unde, asa cum am promis, vom adauga 2 serii noi si vom avea mai multe articole, incet ,incet urmand sa ajungem la 100 de pagini. Pentru asta, am hotarat sa lasam un interval de doua luni intre numere, ca sa avem timp sa le pregatim.
Vom incerca sa va tinem la curent cu tot ce facem si vom incerca sa fim mai activi in social media (ne-ar prinde bine un pic de ajutor la capitolul asta). Nu uitati ca ne puteti urmari si pe
Facebook: @revistayujo
Tumblr: Yujo Mangazine
Twitter: @yujo_mangazine